Daca ar fi sa acordam un premiu pentru popularitate unui aliment cu siguranta acesta ar fi castigat de quinoa, o leguma sau pseudocereala cum o numesc nutritionistii, care se bucura de tot mai mult succes in ultima vreme ….si pe buna dreptate. Care sunt beneficiile boabelor de quinoa si cum se prepara aflati mai jos:
Quinoa este o cereala foarte apreciata in intreaga lume. Originara din America de Sud era considerata de catre incasi o planta sacra pe care o foloseau in timpul ritualurilor. Desi quinoa este preparata si consumata ca o cereala este de fapt o samanta inrudita cu spanacul si sfecla.
Semintele sunt rotunde, cam de marimea semintelor de mei sau de susan si se gasesc intr-o varietate mare de culori , de la rosu la mov la verde si galben, insa forma de quinoa cea mai comunaeste cea de culoare alb-galbui.
Quinoa de gaseste in raioanele de alimente naturale sau bio ale supermarketurilor sau in magazinele organice.
Avantajele ei constau in continutul bogat in proteine complete care contin contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina , necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturilor. Pe langa fier, calciu, potasiu, magneziu , mangan, boabele de quinoa au in compozitie , fitonutrienti eficienti in prevenirea cancerului si a afectiunilor inimii. Un alt avantaj , deloc neglijabil , il constituie lipsa glutenului, element prezent in alte cereale precum grau,secara, ovaz si suspectat ca ar produce , inclusiv persoanelor care nu sufera de intoleranta, alergii, balonare , probleme digestive.
Quinoa se prepara foarte usor si poate fi folosita ,in salate, supe, budinci, in amestec cu legume sau in deserturi. Se fierbe asemanator cu orezul, peste o cana de quinoa se adauga 2 de apa. Semintele de quinoa au un strat de saponina care le confera un gust amar si din cauza caruia sunt destul de toxice. De aceea trebuie spalate bine sub un jet de apa rece. Fierberea se face in 15-20 de minute la foc mic iar boabele isi maresc dimensiunea si capata o consistenta pufoasa. Este ideala pentru alimentatia vegetarienilor sau a perioadelor de post si poate fi o varianta sanatoasa si gustoasa de mic dejun
La partea de tehnoredactare, mai multa atentie. Virgulele sunt cazute din avion. 🙂
Uite ca am dat peste acesta pagina despre De ce sa
mancam quinoa? , cautand despre maramu. Acum ce sa zic ca faci treaba super.
iti recomand sa vizitezi si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre judetul maramures.
Mult succes