CUM COMBAT ASTENIA DE PRIMAVARA IN 6 PASI SIMPLI

6
11289
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dupa ce am asteptat atat de mult primavara asta, acum ne plandem de astenie :). Din punctul meu de vedere este singurul dezavantaj al primaverii dar care poate fi prevenit sau eliminat. Astenia nu e o boala ci doar o slabire generala a organismului, cauzata de carentele de vitamine si minerale care apar dupa incheierea sezonului rece. Conform unor studii peste 40% din populatie sufera de astenie de primvara.
Din cauza unei alimentatii bogate in carnuri si grasimi si a lipsei legumelor si fructelor proaspete, organismul nostru isi consuma depozitele de vitamine stocate pe durata iernii, nu mai tine pasul cu nevoile sale si incep sa apara diverse neplaceri. Simptomele difera de la o persoana la alta dar, in general lipsa energiei, a tonusului, durerile de cap, starile de oboseala, lipsa chefului de viata, lipsa poftei de mancare sau cresterea ei, depresia si oboseala intelectuala sunt semne care indica astenia de primavara.

CE PUTEM FACE  (lucruri care la mine functioneaza):
1. Mancati zilnic  2 salate din frunze si legume proaspete de sezon: salata, leurda, spanac, ridichi, rosii, ardei etc. Contin vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie in aceasta perioada.
2. Faceti sport sau plimbati-va cat mai mult in aer liber ! Pe langa efortul depus, organismul isi va asigura aportul de vitamina D prin expunerea la soare. De asemenea, plimbarile in aer liber stimuleaza metabolismul si secretia de endorfine, acele substante chimice produse de creier care ne imbunatatesc starea psihica.
3. Consumati lactate! Primavara este anotimpul in care laptele de vaca, oaie sau capra are cea mai buna calitate si de aceea e recomandat sa consumam in aceasta perioada iaurt, urda, cas, kefir, sana, lapte batut. Fermentii vii din iaurt favorizeaza sanatatea intestinala cu efecte importante asupra intregului organism, Eu am renuntat de mai multa vreme la variantele total degresate si aleg produse cu pana la 3-4% grasime. De asemenea prefer lactatele din lapte de capra pentru ca au o cantitate mai mica de lactoza, se digera mai usor si contin o cantitate de calciu mai mare decat cele din lapte de vaca.

4. Includeti in meniu  sardine, peste gras, nuci  ! Contin acizi grasi esentiali care diminueaza procesele inflamatorii, fluidifica sangele si contribuie la functionarea optima a sistemului nervos

5. Nu excludeti carbohidratii lenti adica produsele fainoase, cerealele, painea, fasolea boabe, mazarea, lintea! Glucidele continute de acestia se absorb treptat in sange si mentin glicemia la un nivel constant mai multe ore. Asta inseamna ca nu vom simti senzatia de foame atat de des ca atunci cand mancam zahar.

6. Consumati alimente bogate in magneziu, zinc, fier, minerale importante pentru functionarea optima a organismului. Zinc si fier gasim in produsele de origine animala; carne, peste, oua,lapte iar magneziu in seminte, avocado, ciocolata neagra. Nu va bazati totusi doar pe ciocolata neagra pentru doza de magneziu ;)!

DACA DORITI SA SCAPATI DE KILOGRAMELE IN PLUS ACUMULATE DE SARBATORI INTR-UN MOD SANATOS SI ECHILIBRAT, VA RECOMAND PROGRAMUL MEU PENTRU SLABIT “INTRA IN ROCHIA DE MIREASA BY CARMEN BRUMA ! DETALII AICI !

O primavara fara astenie!