CE MANCAM SI BEM VARA

5
14157

Vara este un anotimp solicitant pentru piele  deoarece, ne place sau nu, soarele este unul dintre dusmanii pielii. Doza de soare de care avem nevoie pentru sinteza vitaminei D pentru cei cu pielea alba este de maximum 30 de minute. Cand vorbim de expunere la soare, ne gandim la tot corpul, nu doar la fata si la maini . Paradoxal, soarele de la mijlocul zilei este mult mai util (cantitate mai mare de UVB) decat cel de dimineata sau seara.

Alimentatia si hidratarea joaca un rol semnificativ in mentinerea sanatatii pielii, iar vara e important sa alegem alimente care sa determine protectia impotriva razelor ultraviolete, sa ne hidrateze si sa pastreze supletea pielii. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa includem constant in meniul nostru de vara urmatoarele alimente:

 

1.PESTE GRAS, OUA, NUCI

Contin proteine de buna calitate si acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 care formeaza un invelis protector la suprafata pielii si mentine apa in tesuturi evitand deshidratarea. Specialistii atrag atentia asupra aportului exagerat de fibre si cereale integrale care determina accelerarea tranzitului intestinal si reduce absorbtia grasimilor alimentare, dar si a unor minerale importante pentru protectia pielii cum ar fi zincul.

 

2.ROSIILE SI FRUCTELE DE PADURE

Rosiile contin licopen, o substanta cu rol protector impotriva razelor ultraviolete. Licopenul nu este distrus de caldura asa ca puteti prepara termic rosiile si le puteti combina cu putin ulei pentru o absorbtie mai buna ( il folositi ca sos peste carne, salate, peste, paste etc).

 

Fructele de padure, zmeura, fragii au de asemenea substante care protejeaza pielea, vitamina C, acid elagic cu rol in prevenirea distrugerii membranelor celulare.

  1. FRUCTE SI LEGUME BOGATE IN BETACAROTEN

Betacarotenul, precursor vegetal al vitaminei A este un pigment de culoare galben portocalie care protejeaza in mod natural pielea de imbatranire si de actiunea razelor ultraviolete datorita efectului sau antioxidant. Se gaseste de exemplu in ardei gras, morcov, caise.

  1. REDUCETI CONSUMUL DE COFEINA SI HIDRATATI-VA CORESPUNZATOR !

 

Apa este lichidul care hidrateaza cel mai bine si pentru care nu exista inlocuitor! Beti apa la fiecare 30 de minute, inainte sa apara senzatia de sete.

Cafeaua bauta in cantitati mari vara deshidrateaza pe langa alte neplaceri cum ar fi dureri de stomac, ritm cardiac neregulat, nervozitate sau tulburari ale somnului. De alcool nici nu va mai zic…

O solutie fara cofeina, pe care eu o adopt de ceva vreme si care se integreaza perfect in rutina mea alimentară zilnica este bautura INKA, obtinuta din ingrediente 100% naturale. Contine cereale precum secara, orz, cicoare si poate fi consumata de femeile insarcinate, cele care alapteaza, de copiii de peste 3 ani, chiar si de persoanele cu probleme cardiace. Sunt multe retete cu INKA, dar mie personal imi place varianta de Inkaccino, (un fel de cappucino, fara cofeina) pe care v-o las mai jos:

2 lingurite de INKA

  • apa clocotita
  • spuma de lapte
  • un varf de lingurita cu scortisoara

Mai multe retete gasiti pe www.bauturainka.ro !