Toamna aceasta imi place la nebunie desi in general nu e anotimpul meu preferat. Asta nu inseamna ca nu-i recunosc avantajele. Este un anotimp de tranzitie de la bioritmul de vara la cel al sezonului rece si vine cu o abundenta de fructe si legume bogate in elemente nutritive. Nu e nimic intamplator, organismul are nevoie de toate produsele toamnei pentru a se intari si a capata cea mai buna forma pentru iarna. Acum e momentul ideal pentru legumele care cresc in subsol (telina, sfecla, cartofi, pastarnac, radacina de patrunjel) pentru o cura de struguri sau produse probiotice care sa stabileasca echilibrul intestinal.
Iata legumele si fructele care nu trebuie sa va lipseasca din alimentatie toamna:
TOP 7 FRUCTE SI LEGUME PE CARE SA NU LE OCOLESTI TOAMNA
1 SFECLA ROSIE consumata cruda in salate sau coapta la cuptor are efecte remineralizante si revigorante. Combate anemia si stimuleaza functionarea ficatului intareste imunitatea.
O alta varianta in care puteti consuma sfecla rosie este sucul preparat prin presare la rece si baut imediat.
2. DOVLEACUL este o sursa bogata de betacaroten, fier, zinc, potasiu, fibre cu efect antioxidant, anticancerigen si de reglare a tensiunii arteriale. Dovleacul amelioreaza dispozitia datorita continutului de B -uri, potasiu si glucide cu absorbtie lenta. Semintele de dovleac consumate cu tot cu coaja sunt utile pentru combaterea parazitilor intestinali (inclusiv in cazul copiilor) si preventia cancerului de prostata.
3. STRUGURII au puternic efect antioxidant, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta sistemul digestiv si pe cel urinar. Pot fi consumati chiar ca aliment unic, dar nu mai mult de 1-2 zile.
4. BROCCOLI este una dintre cele mai puternice legume cu rol in preventia cancerului. Contine vitamina C, fier, calciu, betacaroten si un fitonutrient (sulforaphanul) care distruge bacteria Helicobacter Pylori responsabila de aparitia ulcerului. Atentie insa, persoanele care au disfunctii ale tiroidei trebuie sa consume cu moderatie legume din familia cruciferelor ( conopida, broccoli).
5. NUCILE desi au multe calorii compenseaza prin bogatia de vitamine, B, E, minerale, proteine vegetale, acizi grasi si fibre. Ideal este sa mananci miezul de nuca pastrat in coaja pana in momentul consumului si sa nu depasesti 5-6 (25 g) nuci pe zi.
6. GUTUILE sunt fructe ideale pentru aceasta perioada . Stimuleaza sistemul imunitar, sunt bogate in fier, magneziu, potasiu si contin vitamina A, B, C. Previn diferite inflamatii ale gatului, normalizeaza nivelul colesterolului, previn anemia.
7. CASTANELE comestibile sunt o sursa foarte buna de vitamine si minerale toamna desi noi romanii nu obisnuim sa le consumam. Sunt bogate in vitaminele B1 si B2 si au vitamina C in aceeasi cantitate ca si citricele. Castanele tin de foame pentru ca au amidon, un carbohidrat lent tolerat foarte bine si de cei care au probleme cu stomacul. Previn afectiunile cardiovasculare, stimuleaza functionarea sistemului nervos prin continutul mare de magneziu si vitamina B,combat anemia si intaresc sistemul imunitar.
[…] Link: https://www.carmen-bruma.ro/ce-mancam-toamna/ […]
,persoanele care au disfunctii ale tiroidei trebuie sa consume cu moderatie legume din familia cruciferelor” corect,curcuitaceele si nucile nu sunt recomandate celor cu afectiuni biliare,strugurii soi hibrid cu moderatie,sfecla rosie de preferat cruda,murata nu coapta.
gc38e6
uyig0y
3k3ql7
7f2yx6
fb50gb
tophn9
fepw8t