Primavara este un anotimp al tranzitiei bioritmului iar acest lucru are avantaje si dezavantaje. Organismul isi accelereaza procesele prin care se detoxifiaza pentru a face fata unui nou ciclu biologic. Cresterea temperaturii de afara si prelungirea perioadei de lumina au o influenta pozitiva asupra sistemului nervos si inhiba centrul nervos al foamei. Metabolismul bazal este usor accelerat in aceasta perioada si datorita acestui lucru primavara este anotimpul ideal pentru curele de slabire si implementarea unor obiceiuri de viata sanatoase. La capitolul dezavantaje putem trece astenia, starile de oboseala si posibilitatea reactivarii unor boli precum ulcerul si gastrita.
LISTA DE CUMPARATURI PENTRU PRIMAVARA
- TOATE VERDETURILE SI CRUDITATILE DE SEZON, salata verde, stevie, loboda untisor, leurda, salata verde, spanac, marar , patrunjel, ceapa verde, urzici, morcov nou, castravete, ridichi. Sunt bogate in vitaminele A,C minerale, fibre, fitonutrienti, stimuleaza sistemul imunitar, digestia si regleaza nivelul colesterolului. Mancati cel putin 2 salate proaspete”cu de toate” pe zi. O varianta gustoasa si sanatoasa pe care eu obisnuiesc sa o iau cu mine in masina este “salata lichida” :), mai exact un suc verde preparat prin presare la rece cu ajutorul storcatorului meu cu presare la rece KUVINGS C9500 care pastreaza vitaminele si mineralele din fructele si legumele folosite. Iata combinatia care-mi place mie:
– un mar verde
-jumatate de fenicul ( 200g)
– 2 tulpini de telina apio
– o mana de spanac
-o mana de salata verde
-o legatura de patrunjel
– 3 frunze de leurda
– 200 g castravete
– 2 ridichi
– jumatate de lamaie
– sare dupa gust
Se spala si se curata ingredientele apoi se introduc pe rand in storcator. Sucul rezultat se toarna intr-un pahar (sau recipient portabil daca il luati cu voi) ,se adauga sare si se consuma in decurs de 40 de minute. Detalii despre storcatorul cu presare la rece KUvings C9500 puteti regasi AICI
Storcatorul Kuvings poate fi utilizat si pentru pregatirea unor deserturi usoare si gustoase pentru masa de Paste dar nu numai. Puteti cumpara storcatorul Kuvings si setul de smoothie si inghetata la oferta de sarbatoare https://goo.gl/DHo5XW
2.PESTE SI CARNE DE MIEL Pestele alb de orice fel este o carne de buna calitate, usor de digerat si cu un aport caloric mic. Contine proteine de buna calitate, fosfor, iod, potasiu, fier , elemente importante pentru functionarea sistemului imunitar. Carnea de miel este o alternativa sanatoasa la cea de vita sau pui. Daca alegeti partile mai slabe , (pulpa) si le veti pregati la cuptor, veti avea o masa bogata in fier, zinc, vitamina B12, acid linoleic si aproximativ 170 cal /100g.
3.CIRESELE SI CAPSUNELE sunt fructe de sezon cu un continut mare de minerale si fibre. Capsunele sunt ideale in curele de slabire datorita continutului caloric reduc si levulozei, un fel de zahar care se absoarbe mai lent. Ciresele sunt insa o capcana pentru cei care vor sa slabeasca deoarece au un continut mare de zahar ( 1 kg de cirese= 800 cal)
4.LACTATE Primavara este anotimpul in care laptele de vaca, oaie sau capra are cea mai buna calitate si de aceea e recomandat sa consumam in aceasta perioada iaurt, urda, cas, kefir, sana, lapte batut. Fermentii vii din iaurt favorizeaza sanatatea intestinala cu efecte importante asupra intregului organism, Eu am renuntat de mai multa vreme la variantele total degresate si aleg produse cu pana la 3-4% grasime.