Stiu ca multi dintre voi sunteti in cautarea unor solutii practice, sanatoase si cat mai putin consumatoare de timp atunci cand vine vorba despre mese. Exista multe persoane care traiesc cu perceptia ca mancatul sanatos nu este posibil fara sa petreci zilnic cateva ore in bucatarie gatind. Din fericire exista si variante care impaca intr-un mod rezonabil alimentatia sanatoasa si economia de timp. Sincer, cati dintre voi dupa o zi intreaga de munca, aveti chef, timp si energie pentru gatit atunci cand ajungeti acasa? De cele mai multe ori iti este atat de foame incat devorezi orice gasesti la indemana prin frigider sau camara.
O solutie rapida, sanatoasa si delicioasa pentru cina, pe care am testat-o zilele trecute, este macroul la gratar de la RIO Mare alaturi de legume asortate. Macroul este un peste cu un continut mare de acizi grasi Omega 3, proteine, vitamine si minerale, are putine calorii, stimuleaza sistemul imunitar, normalizeaza nivelul colesterolului si mentine sanatatea mintala.
De provenienta atlantica, macroul este mai intalnit pe coasta Nord-Americana si pe cea europeana, dar si in Marea Nordului si Mediterana. Deoarece e mai greu sa ajunga in stare proaspata in pescarii sau in magazine, macroul este consumat pe piata din Romania adesea sub forma de conserva. Eu le prefer pe cele de la RIO Mare pentru ca au cateva avantaje importante. Pestele care ajunge pe milioane de mese, atat in Italia cat si in restul lumii, are o poveste in spatele sau. O adevarata biografie, care incepe cu originile sale si se incheie cu rafturile marilor lanturi ale supermarket-urilor.
Stiai ca vasele folosite la pescuit masoara pana la 100 de metri si sunt echipate cu instalatii frigorifice care ingheata pestele proaspat prins, pentru a garanta maximul de igiena si siguranta?
Macroul de la RIO Mare are eticheta MSC care se aplica numai pestilor de captura si garanteaza indeplinirea conditiilor pentru pescuitul sustenabil si protectia oceanelor. Iar daca va ganditi la continutul de mercur, in ceea ce privește produsele de la RIO Mare nivelul de mercur inregistrat este de 10 ori mai mic decat limitele stabilite de UE pentru a proteja sanatatea publica si a preveni riscuri in sensul acesta.
Exista mai multe sortimente de macrou la gratar, cel natur (preferatul meu), in ulei de masline, cu chili sau macrou cu sos barbecue.
Reteta propusa de mine se prepara in maximum 15 minute. Legumele le-am preparat la abur, iar apoi le-am pus 1-2 minute in tigaie tip wok cu putin unt.
INGREDIENTE
broccoli
morcovi
ciuperci
o conserva de macrou la gratar in suc natur de la RIO Mare
sare
2 lingurite de unt
Pofta buna!
[…] Link: https://www.carmen-bruma.ro/ce-mananci-bun-si-sanatos-seara-cand-nu-ai-chef-de-gatit/ […]
sigur merge si cu macrou facut personal la gratar, e mult mai bun decat un macrou scos din aluminiu.
era vorba de RAPIDITATE! putem continua sa zicem ca ar fi si mai bine daca ai pescui tu macorul si l-ai manca imediat.
hahaha, ce tare ai fost
Bravo Carmen! Multumesc pentru sfaturi!
Bune si chiar au dat rezultate! https://reduceriastazi.com
Cind aud despre “mincare sanatoasa”, este cam greu sa-mi pot opri risul! Unul amar, desigur. Din pacate, asa ceva, nu mai exista, de f mult timp!
Semintele romanilor au fost schimbate in decursul anilor 90, printr-un program al vestului, menit sa-i “ajute” pe tarani, ca asa e vestul, “saritor”. La noi au observat, in cursul anilor 00, ca plantele modificate genetic, cultivate pe linga paduri sau in apropierea lor, produc anumite efecte daunatoare pt sanatatea acestora. In plus, in Romania, initium, o substanta interzisa in vest, este aprobata si poate fi folosita pt “ingrijirea” culturilor. La fel si codex alimentarius, o “minunatie” menita, deasemenea, sa ne faca bine, ca sa nu fie rau. De ce la noi? Altii, mai fraieri, n-au gasit!
Sa-ti povestesc si o “intimplare” din 1998, cred. Deci, doua vase americane incarcate cu soia, un tip modificat genetic, ancoreaza in portul din Hamburg. Incarcatura era destinata Austriei, unde, populatia, refuza sa accepte plantele Frankenstein. Kancelarul, pe atunci Viktor Klima, aproba pe sest introducerea acesteia in tara, insa, ghinion!, au reusit sa afle unii de la o organizatie ecologica, Global 2000, care i-au ocupat biroul si l-au silit sa semneze refuzarea incarcaturii. Da, a fost posibil in “vestul luminos si civilizat” din legendele romanesti! Dupa doua saptamini cumpar, intimplator, un ziar romanesc, in care citesc ca, in portul Constanta, au ancorat doau vase americane, incarcate cu soia, din care lipsea “amanuntul” ca aceasta era modificata genetic. In articol s-a mentionat ca un ministru, care dispusese controlarea marfii, inainte de-a fi descarcata, a fost destituit pentru o astfel de “obraznicie”. De ce-au ajuns la noi? Daca nu la noi, unde in alta parte?!
Tot Global 2000 anunta, tot pe atunci, ca alimentele contin peste 20000 de substante modificate genetic, care nu sint trecute in lista componentelor, deoarece, iubita org. a romanilor, E.U., de la care asteapta, chiar si astazi, ploile cu salam, a ridicat cantitatea de la care concernele sint obligate s-o mentioneze pe ambalaje. Nu intimplator, organismele E.U. de control ale industriei alimentare, se afla in Italia! Intr-o referire la culturile de griu si porumb, tot Global 2000, isi exprima ingrijorarea privind disparitia iepurilor de cimp, deoarece acestia, consumind acele cerelale, deveneau sterili, datorita chimicalelor folosite pt “ingrijirea” culturilor. Cred ca este clar ca acest efect exista si la ceilalti consumatori, printre care ne aflam si noi, oamenii, dar n-a sesizat nimeni!
Tot in perioada anilor 90, pe cind mai existau citiva jurnalisti, inainte de marile transformari care au avut lor in lumea presei din “vestul luminos” si multilateral dezvoltat, postul tv. Arte a facut un documetar intitulat “Odiseea mincarii pina in farfurie”. In unele locuri n-au fost lasati sa intre, datorita “secretelor de fabricatie” a unor alimente, insa, in altele au reusit sa filmeze, cu camera ascunsa, cum, dintr-un amestec dintre un praf alb, asemanator fainii si apa, dupa un timp, se obtinea “muschiulet” care era taiat in mod obisnuit si trecea pe o banda de fabricatie in care, la sfirsit, ii aplicau, cu niste discuri metalice incinse, liniile tipice pe care o bucata de carne le are atunci cind este pusa pe gratar. Acei jurnalisti s-au dus si la un laborator de cercetari din domeniul alimentar, pt a oferi cercetatorilor mincarea cu aditive descoperite de ei, pe care toti au refuzat-o!
Initium, o substanta puternic cancerigena, a fost mai intii apropbata pt folosirea in vest si, dupa un timp interzisa. Acum se fac presiuni ca sa fie reintrodusa, ca s-o ducem “bine” cu totii!
Culoarea rosie, folosita in industria alimentara, este obtinuta dintr-un anume fel de gindaci. Mai bine nici ca se poate!
Iti amintesti de Linda McCartney, o vegetariana convinsa? A murit bolnava de cancer! La ce alimente avea ea acces, este clar ca nu ne putem permite noi, cei de rind.
Al Bundy explica cum e cu mincarea sanatoasa si efectele ei:
-https://www.youtube.com/watch?v=cIO9yzmWYC8
Si o stire de la noul “far calauzitor”, Germania:
https://www.welt.de/newsticker/news1/article125256665/Jaehrlich-40-000-Tote-durch-Krankenhaus-Infektionen.html
Deci, din cauza infectiilor spitalicesti, mor 40000 de oameni pe an in stralucitele spitale din minunata Germanika! Spune ziarul Die Welt!
Ultima stire a fost ca sa vezi diferenta dintre realitate si ce “crede” romanul, cel mai rupt de realitate si naiv cetatean al planetei, exceptind membrii triburilor amazoniene.
Mai e ceva galben pe farfurie. Ce este, te rog, Carmen! Multumesc! 🙂
ie372k
alvlw3
pn2qx8
4yj8lk
ncyvat
4rp60t
89x9wj