Unul dintre efectele instalarii toamnei poate fi astenia, adica o stare de proasta dispozitie, oboseala, apatie care se explica prin scaderea temperaturii exterioare, a cantitatii de lumina si a presiunii atmosferice . Neurotransmitatorii cerebrali ( serotonina si noradrenalina) sunt in dezechilibru, secretia de cortizol (hormonul stresului) creste, iar creierul nostru reactioneaza in consecinta. Iar daca iubesti vara si nu vrei sa se termine niciodata, efectele asteniei de toamna sunt mai accentuate. De cand ma stiu, mi-a displacut aceasta perioada de tranzitie vara/toamna si am resimtit-o in primul rand la nivel emotional
Un stil de viata echilibrat, cu putine excese ( nopti pierdute, alcool etc), miscare in aer liber si un management mai bun al stresului cotidian ma ajuta sa trec fara mari probleme peste aceasta perioada de tranzitie. Si pielea mea reactioneaza la aceasta schimbare si nu intr-un mod pozitiv.
Ce fac?
1.Vara este un anotimp solicitant pentru piele, de aceea este important sa scapam in primul rand de celulele moarte. Astfel, primul pas in pregatirea pielii pentru toamna este exfolierea. Se pot folosi mai multe tipuri de produse exfoliante: cele cu particule mici si dure, denumite scrub si cele active chimic. Specialistii nu recomanda exfolierea mai des de doua ori pe saptamana. Eu am tenul gras si folosesc in acesta perioada, de 2 ori pe saptamana, un scrub cu vitamina C si uleiuri pretioase .
- O alta schimbare pe care o fac in acesta perioada este introducerea serurilor in rutina zilnica. Vara ,imi incarca tenul si de aceea le evit. Serurile au formule foarte concentrate, contin molecule mult mai mici decât cele din cremele hidratante si pătrund mult mai uşor în piele având un efect intens reparator. Se folosesc in cantitate foarte mica, pe tenul curat, inainte de crema. De cele mai multe ori , avand tenul gras, sar peste crema si aplic doar serul. Acum folosesc unul cu vitamina C, acid hialuronic, acid azelaic.
- Si am ajuns la alimentatie si hidratare, fara de care nicio crema din lume nu are efect. In aceasta perioada organismul are nevoie de alimente bogate in grasimi de buna calitate, seleniu, zinc, magneziu, vitamina C, vitamina E, resveratrol si proteine, alimente precum avocado, nuci, struguri, afine, seminte de canepa, peste gras, dovleac. Resveratrolul , continut de strugurii negri, afine, mure , este cel mai puternic antioxidant, de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Stimuleaza imunitatea, are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine fermitatea si elasticitatea pielii, impiedica imbatranirea prematura si este un bun antialergic. Un alt fruct excelent pentru piele si nu numai este avocado. Are grasimi bune si o cantitate mare de potasiu care normalizeaza presiunea sanguina, previne bolile cardiovasculare, stimuleaza mecanismele naturale de eliminare a toxinelor facand pielea frumoasa si stralucitoare. Nu ignorati fructele si legumele de sezon care in perioada aceasta sunt foarte bogate in vitamine si minerale: prunele, strugurii, catina, sfecla rosie, telina
- Folosirea de suplimente care iti ajute organismul in aceasta perioada e o alta metoda care da rezultate. Colagenul sub forma de peptide, vitamina C, resveratrol, acid hialuronic, vit E , vit D se regasesc in suplimentele pe care eu le folosesc in aceasta perioada
Un alt capitol este hidratarea, chiar daca senzatia de sete nu mai este resimtita atat de intens ca vara. Obisnuiesc sa beau peste 2 l de apa zilnic, mai ales atunci cand fac sport.
O alta metoda pentru diminuarea efectelor asteniei de toamna este reducerea sau controlul cantitatii de cofeina. Stiu ca tendinta este sa bei in plus 1-2 cesti de cafea ca sa te pui pe picioare, dar efectul nu este cel asteptat.
Bună Carmen.
Aşa este, lăsând gluma la o parte, cauzele asteniei pot fi corelate și cu afecțiuni psihologice, cu stresul sau anumite condiții clinice. Oboseala și slăbiciunea sunt persistente și pe fondul stărilor mai sus enunțate de tine și a lipsei unei diete echilibrate, se pot accentua. Mineralele joacă un rol deosebit de important în menținerea energiei și stării de bine. Pe cât de mult iubim soarele și căldura după o lungă perioada de frig și temperaturi nu foarte prietenoase, pe atât de mult ne putem simți apatici și anxiosi. Cum ar spune bărbații, așa cum sunt femeile, bipolar, însă mama natură nu ocolește pe nimeni..
Multă sănătate!
rgf5gl
mentkd
ztdyv4
fk3eh8
q3llug