Inainte de a va raspunde concret la intrebarile din titlu as vrea sa va dau cateva date statistice :
- La nivel mondial cancerul la san reprezinta a doua mare cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare
- În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și decesul, cu o rată de mortalitate de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenției.
- Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%
- In România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire”
- Aproximatix 20% din cancerele la san sunt depistate prin autoexaminare
M-am alaturat campaniei Nestle Fitness #HandsOn , o initiatita globala a acestui brand, pentru ca sunt convinsa de necesitatea cresterii gradului de constientizare a acestei boli. Nestlé Fitness incurajeaza femeile sa se alature campaniei #HandsOn si sa posteze, pe toate canalele de socializare, o imagine cu ele avand mana in dreptul sanilor, impreuna cu hashtag-ul #HandsOn.
Am vazut cu ochii mei ce poate face aceast tip de cancer, cat de brutal si parsiv poate fi si cred ca depistarea timpurie este singura sansa de vindecare a unei femei ( si barbatii fac cancer la san dar intr-o proportie mult mai mica) .
Daca avem sansa de a ne naste sanatosi , multi dintre noi traim cu senzatia ca aceasta stare este “pe viata ” si ni se cuvine. Nu o apreciem decat din vorbe si nu facem nimic ca sa o pastram. Avem mai multa grija de masinile, telefoanele sau casele noastre. Autoexaminarea lunara a sanilor iti poate salva viata . Am aflat mai multe despre acest lucru ,zilele trecute, la evenimentul de lansare a campaniei Nestle Fitness #HandsOn, de la presedintele Asociatiei Casiopeea , dr Marina Otelea.
Iata pe scurt ce ar trebui sa stiti si sa faceti:
- Autoexaminarea sanului nu este o metoda de screening pentru cancerul de san si nu se substituie
examenului medical preventiv anual
-
Autoexaminarea are marele avantaj ca te poate familiariza cu ceea ce este sanul tau normal: marimea,forma, consistenta, sensibilitatea. Doar cunoscand normalul, poti surprinde modificari intr-un stadiuprecoce.
- Autoexaminarea se face lunar in primele zile de la debutul ciclului menstrual
- Prima etapa este inspectia sanilor. Se urmaresc schimbari de: culoare, relief sau la nivelul mamelonului ( singura secretie normala a mamelonului este lactatia)
- Urmatoarea etapa este palparea. Se imparte sanul in 4 cadrane . Urmeaza comprimarea sanului intre palma deschisa si torace, pe rand, prin miscari lente, de rotatie pentru a cuprinde toate cele 4 cadrane ale sanului. Se urmaresc: zonele cu consistenta crescuta, cele cu consistenta diminuata, zonele dureroase, nodulii la nivelul sanilor sau axilei.
- Orice modificare amintita mai sus trebuie sa te trimita la medic.