DR MENCI REVINE ! A LANSAT 2 CARTI IMPORTANTE PENTRU SANATATEA NOASTRA!

4
18604

Am invatat multe lucruri de la dr Menci si ma bucur ca si-a gasit resurse pentru a continua sa scrie. Cele mai recente volume ale sale abordeaza 2 subiecte de actualitate in medicina: boala celiaca si alimenatatia si patogeneza bolilor cardiovasculare.
„Cerealele glutenice și boala celiacă sau Când grâul poate să ne îmbolnăvească“

carte menci - boala celiaca
Statisticile la nivel european avertizează asupra creșterii incidenței bolii celiace, fapt ce a determinat ca în unele țări (Italia, de exemplu) să se facă screening încă de la naștere. În România din nefericire, boala este subdiagnosticată. La noi în țară, testele sunt scumpe, ceea ce explică subdiagnosticarea și, mai mult decât atât, diagnosticarea de multe ori în fază avansată a bolii.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi descrie atât patologia bolii, cu accent pe cele mai noi teste de diagnosticare a acestei afecțiuni, cât și dietoterapia bolii celiace. Volumul vine deopotrivă în sprijinul personalului medical care are în observație și tratament pacienți cu boală celiacă, cât și al părinților cu copii afectați de această boală sau adulților cu intoleranță la gluten. De remarcat și capitolul dedicat rețetelor fără gluten, de un real folos celor suferinzi de boală celiacă.
Boala celiacă este „o boală cameleon“, care poate simula un număr foarte mare de afecțiuni, ceea ce face ca diagnosticul să fie îngreunat și întârziat. În boala celiacă există atât manifestări intestinale (diaree, anorexie, stări de vomă, distensie abdominală, dureri abdominale), cât și manifestări nutriționale (deficit de fier, deficit de folați, de vitamina D, malabsobție a nutrienților, stări de fatigabilitate, scădere în greutate). Ceea ce îngreunează diagnosticarea sunt manifestările extraintestinale ale bolii celiace – se testează rar boala celiacă atunci când pacientul manifestă, de exemplu, dermatită herpetiformă, hipotrofie staturală, retard de creștere, întârzierea pubertății, hepatită cronică cu hipertransaminazemie, hipoplazia smalțului dentar, artrită, osteopenie/osteoporoză, epilepsie cu calcificări occipitale, stomatită aftoasă, ataxie primară, tulburări psihice, infertilitate.
Boala celiacă este cea mai frecventă intoleranță alimentară, putându-se întâlni la persoane cu sau fără manifestări gastrointestinale – subiecți simptomatici și subiecți asimptomatici. Prof. dr. Mencinicopschi arată că avem și un avantaj totuși în fața acestei boli: „Este singura boală autoimună la care se cunoaște atât factorul de mediu – epigenetic, triggerul (gluten), dar și auto-antigenul, enzima tisulară transglutaminaza (TG2). Eliminarea glutenului din alimentație determină remisiunea clinică totală și vindecarea bolii, prin refacerea mucoasei intestinului subțire, precum și remisia celorlalte simptome, inclusiv a celor psiho-mentale“.
„Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare (CVD). O nouă cardiologie metabolică“

carte menci - Cardio
Cel de-al doilea volum al prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi tratează bolile cardiovasculare, cele care, din nefericire, sunt prima cauză de mortalitate în România. Prof. dr. Mencinicopschi ne aduce aminte că patogeneza bolilor cardiovasculare este dominată de factori de risc influențabili – alimentația, respectiv stilul de viață. Lucrarea tratează influența alimentelor ca factor epigenetic major în patogeneza infarctului de miocard și a accidentului vascular cerebral, în lumina celor mai noi descoperiri științifice. Inflamația cronică silențioasă indusă de alimente în organismul nostru afectează endoteliul arterial, favorizează depunerea de aterom în vasele sangvine. Astfel se explică și afirmația „Suntem atât de sănătoși cât de sănătos ne este endoteliul arterial“, făcută de prof. dr. Mencinicopschi în acest volum.
Până în urmă cu câțiva ani se credea că nivelul crescut al colesterolului este cauza majoră a bolilor de inimă și a celor cerebrovasculare. În prezent, acest lucru tinde să devină un mit desființat de cercetările de biologie celulară și moleculară, astfel încât astăzi, colesterolul ca atare, de origine animală, aproape că nu mai este corelat cu patologia vasculară decât în unele patologii cu predispoziții genetice. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi se aliniază astfel promotorilor noii cardiologii, renumiții dr. Stephen Sinatra și dr. James Roberts, și susține reabilitarea colesterolului: „Vinovat nu este colesterolul în sine. Adevărata problemă constă în incapacitatea de procesare adecvată a colesterolului și/sau o incapacitate fiziologică a organismului de a proteja lipoproteinele care conțin colesterol de procesul patologic de oxidare-glicare indus de radicalii liberi în exces, de stresul oxidativ și statusul proinflamator sistemic cronic, subclinic, care induc un fenotip pro-aterogenic, caracteristic bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, în strânsă corelație cu alimentația și stilul de viață“.
Volumul „Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare“ supune atenției astfel un nou termen în literatura de specialitate: cardiologia metabolică – o nouă abordare medicală preventivă care ia în considerație efectul alimentelor, suplimentelor alimentare și al stilului de viață asupra metabolismelor; este o medicină nutrițională bazată pe examinări și optimizări ale dietelor, comportamentelor alimentare, stilului de viață, protocoalelor de tratament pentru a preveni intervențiile de criză repetate în spital. În același timp, lucrarea își propune și un protocol de prevenție a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare prin dietoterapie și stil de viață adecvate.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a urmat multiple etape de specializare, naționale și internaționale în biologie moleculară, inginerie genetică, biotehnologie, design alimentar, siguranță și securitate alimentară, nutriție umană, dietoprevenție și dietoterapie. Acesta a elaborat conceptul privind calitatea „informațională“ a matricei alimentare, redactând tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste 300 de lucrări științifice în țară și în străinătate. Deține peste douăzeci de brevete de invenție înregistrate la OSIM. Este laureat la Premiului „Emil Teodorescu“ al Academiei Române (1980) și al Ordinului Național „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler (2000).
Cele două volume pot fi achiziționate de la Librăria Editurii Medicale, Bdul Pache Protopopescu nr. 90, sector 2, București, tel. 021.252.51.87.

Cele două volume pot fi achiziționate de la Librăria Editurii Medicale, Bdul Pache Protopopescu nr. 90, sector 2, București, tel. 021.252.51.87.

 

4 COMENTARI

  1. Draga Carmen,

    acum cativa ani citeam cu interes cartile prof. Mencinicopschi, pana cand am realizat ca acesta ne minte. Studiile clince la nivelul anului 2015 ne spun cu totul altceva. Industria carnii si a produselor lactate face in ziua de azi acelasi lucru pe care il facea in anii 60 industria tutunului, si anume platea medici, cercetatori sa ne spuna ca fumatul este benefic pentru sanatate, acum sunt platiti sa ne spuna ca produsele de origine animala sunt benefice pentru sanatate in ciuda tuturor evidentelor stiintifice care ne arata fara urma de indoiala ca produsele de origine animala produc boala cardiaca, diabet, cancer, alergii etc.
    Din pacate pentru poporul roman prof. Mencinicopschi este unul dintre acesti oameni.

    Michael Greger, MD, este proprietarul site-ului http://www.nutritionfacts.org, medic de profesie si specialist in nutritie. Acesta citeste toate jurnalele de limba engleza din domeniul nutritiei clinice si prezinta pe intelesul publicului larg rezultatele celor mai noi studii clinice. Este un site non comercial, nu se vinde nimic, nu se face reclama la nimic, se prezinta doar rezultatul studiilor clinice publicate in reviste de specialitate.

    Te rog urmareste prezentarea anuala pe 2014-2015 a lui Michael Greger, MD, in care sunt cuprinse concluziile celor mai noi studii clinice in domeniu nutritiei clinice si ai sa vezi care este adevarul despre produsele de origine animala. Prezentarea se gaseste pe prima pagina a sitului in partea de jos.
    Acesta este adevarul nu ceea ce ne spune prof. Mencinicopschi.

    In al doilea rand, exista doi medici in lume care au reusit sa reverseze boala cardiaca legata de infundarea vaselor de sange si anume Caldwell Esselstyn, MD, medic cardiolog clinica Cleveland, Ohio, si Dean Ornish, MD.
    Te invit sa vizitezi site-urile personale ale acestora si sa afli ca acesti doi medici care au salvat sute
    de oameni foarte bolnavi, trimisi de medicii lor cardiologi acasa sa moara, ne spun cu totul altceva.

    Boala cardiaca legata de infundarea vaselor de sange este reversibila prin dieta vegetarian totala cu continut redus de grasimi, sub 10% din numarul total de calorii. Acesta este adevarul, nu “noua cardiologie” pe care o promoveaza prof. Mencinicopschi.
    Dieta Mediteraneana nu au reurist decat sa incetineasca evolutia bolii cardiace, pe cand dieta integral bazata pe vegetale si cu un continut redus de grasimi a oprit si chiar reversat boala in cele mai multe cazuri.

    Atat Caldwell Esselstyn cat si Dean Ornish, au demonstrat stiintific prin studii clinice ceea ce sustin.
    Studiu clinic dr. Esselstyn (realizat pe 20 de ani) : “http://dresselstyn.com/JFP_06307_Article1.pdf”
    de altfel gasiti cele mai importante articole publicate de acesta la adresa :
    “www.dresselstyn.com/site/articles-studies/”

    Dean Ornish, MD, revearsing heart disease : “http://ornishspectrum.com/undo-it/”.

    Pe de alta parte prof.Mencinicopschi din cate am inteles sufera de boala cardiaca, as dori sa il informez si pe dansul ca boala cardiaca legata de infundarea vaselor de sange este revesibila, dar nu cu lapte, carne, branza, oua ci cu dieta bazata integral pe vegetale si cu un continut redus de grasimi.

    Si acum sa revenim putin la colesterolul din aport extern si sa vedem ce spun studiile clinice la nivelul anului 2015 sa vedem daca intradevar nu mai este corelat cu patologia cardiaca sau ar trebui “reabilitat” :
    link : “http://nutritionfacts.org/video/cholesterol-crystals-may-tear-though-our-artery-lining/”.

    Colesterolul adus in organism prin aport exogen este colesterol oxidat de cele mai multe ori, care se lipeste de artere si in plus produce leziuni de edoteliu vascular, in plus produsele de origine animala sunt intesate cu grasimi saturate care distrug endoteliul vascular si mai produc si inflamatie pe vasele de sange e ridicol sa vorbim de reabilitarea colesterolului cand toate acestea vin impreuna. Oamenii nu mananca colesterol, mananca lapte, carne, branza, oua.
    In plus proteina animala in sine distruge endoteliul vascular, ce sa mai vorbim de nenorocirile care vin impreuna cu ea, gasimi saturate si colesterol oxidat.

    “Egg whites, fat free milk and yogurt are ALL animal protein, and animal protein injures the lining of the arteries. Do not eat.” spune dr. Esselstyn (sectiunea FAQ pe site-ul sau personal).

    Iti recomand sa vezi si filmul “Forks over Knives” in care apare si dr. Esselstyn este un link aici : “https://youtu.be/_1rjnCrqq1Q”.

    Boala cardiaca legata de infundarea vaselor de sange este un tigru cu dinti de carton care nu trebuie sa existe, iar daca exista nu trebuie sa progreseze. Este o afectiune cauzata in totalitate de ceea ce mancam, afirma dr. Esselstyn.
    Nu este nici pe departe o “incapacitatea de procesare adecvată a colesterolului”.

    Draga Carmen, imi doresc foarte mult ca si romanii sa afle adevarul, iar realitatea este ca dr.Menci nu este nici pe departe un guru al nutritiei. Adevarul este ca nutritia tine de medicina si nu de chimie alimentara.
    In ziua de azi se duc campanii agresive de dezinformare a populatiei pentru a promova produsele de origine animala pentru care sute de mii de oameni vor plati cu viata in Romania in urmatorii ani.

    • Buna glumă….
      O sa le spun si stramosilor sa nu mai consume carne (preventiv sa nu le cadă inima)..le zic sa bage făina si zahar….!

  2. Nu am nici o indoiala ca produsele animale sunt mai nesanatoase,dar mi se pare o nebunie sa traiesti la 45 grade latitudine,sa ai o pensie sub 2000 lei si sa practici o dieta exclusiv vegetariana!Mi s-a parut mai practic sa renunt la zahar si la dulciuri,in acest mod,nu am mai pus pe mine nici un kilogram,in durata de doi ani de restrictie,si repet,singura restrictie este zaharul.Este mai greu in perioada de inceput,cand dulciurile te mai ispitesc,dar dupa 3-6 luni,poti sa stai cu inghetata pe farfurie,fara sa doresti sa o mananci!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here