4 instrumente pentru gatit sanatos

0
6936

Degeaba iti cumperi cele mai sanatoase   alimente, daca modul in care le gatesti este nociv.  De cele mai multe ori ne alegem instrumentele din bucatarie in functie de pret, spatiul ocupat , rapiditatea in prepararea mancarii , designului si pierdem din vedere capacitatea lor de a pastra intacte calitatile nutritive ale alimentelor.

Prof. Dr. Mencinicopschi a facut in cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” o analiza detaliata a instrumentelor in care gatim, astfel incat sa stim la ce ne expunem atunci cand pregatim diverse mancaruri.

“Stiati ca, pentru a avea o mancare sanatoasa trebuie sa stim sa alegem instrumentele potrivite, compatibile cu alimentele? Sunt preferate instrumentele confectionate din ceramica, teflon, sticla, otel inoxidabil alimentar si fonta smaltuita. Nu sunt indicate vasele din aluminiu, cupru, vasele acoperite cu teflon de slaba calitate sau cele cu smaltul deteriorat”, ne explica dr. Menci .

Instrumente de gatit – ASA DA  

1.      Dispozitivul de fierbere in vapori de apa

Acesta consta in mai multe vase suprapuse, perforate, asezate peste un vas in care se pune apa. Legumele si carnea introduse intr-un astfel de vas isi pastreaza nutrientii in stare activa.

2.      Wok-ul

Acest instrument asiatic de gatit a castigat tot mai multi adepti deoarece forma sa permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui si a legumelor, utilizandu-se in acelasi timp o cantitate mica de grasime si necesitand un timp redus de gatire, ceea ce duce la menajarea nutrientilor din alimente.

3.      Oala sub presiune

“Sunt indicate doar cele din oteluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oala, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mancarii si implicit salvarea calitatii alimentelor, in timp ce apa care acopera alimentele, folosita la supe si ciorbe, este extrem de bogata in nutrienti”

4.      Gratarul

Acest instrument de gatit se afla in acelasi timp la rubrica Asa Da, cat si la rubrica Asa Nu.

De ce nu este bun gratarul?

–  Daca sub gratar se afla foc direct, grasimea scursa din carne se va aprinde si va genera substante cancerigene.

–   Arderea carbunilor genereaza de asemenea substante toxice, care contamineaza carnea odata cu fumul.

Cand este bun gratarul?

–     Atunci cand gratarul este construit din doua piese suprapuse, atunci cand caldura nu se afla direct sub alimente adica in cazul gratarului care se pune pe aragaz.

Atunci cand gratarul este vertical asemenea gratarelor folosite la saorma.

Instrumente de gatit -> ASA NU!

Un mare NU il primeste cuptorul cu microunde. Desi rapid atunci cand nu avem timp sa gatim, acesta ne scurteaza timpul pana ajungem la medic!

Alimentele incalzite la microunde sunt devitalizate si nehranitoare, iar recipientele folosite la incalzirea mancarii pot emana compusi toxici!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here