Cum ne alegem pantofii de alergare? Este una dintre intrebarile pe care le primesc din ce in ce mai des, semn că multi dintre dumeavoastra sunteti interesati de subiect. O sa va spun care sunt criteriile pe care eu le consider importante
Alegerea pantofilor de alergare nu e un moft ci o decizie care, de cele mai multe ori, face diferenţa între o alergare benefică pentru organismul tău si una care iţi va afecta sănătatea.
Alergarea este un proces biomecanic complex în care sunt implicate mai multe categorii de muşchi. De aceea incălţămintea este foarte importantă pentru confortul şi mai ales siguranţa corpului tău. Unul dintre criteriile pe care trebuie sa le iei in seamă este pronaţia, adică miscarea de rotaţie pe care o descrie talpa ta atunci când alergi.
Dacă ai scobitura normala a labei piciorului, aproape orice tip de încălţăminte sport ţi se va potrivi. Asta inseamnă că ai pronaţie normală.Ce se intampla in acesta situaţie? In momentul in care alergi , partea exterioară a călcâiului face prima contact cu pămantul. Piciorul se “ruleaza” in interior cu aproximativ cinci procente, vine in contact cu pămantul si poate suporta greutatea corpului tău fără nici o problemă. Rularea interioara distribuie optim forţa impactului. La sfârşitul ciclului, împingi in mod egal cu partea din faţă a piciorului.
http://www.runnersworld.com/running-shoes/pronation-explained
Dacă talpa ta nu are curbură atunci inseamnă că ai pronaţie exagerată sau suprapronaţie. In acest caz piciorul se ruleaza inspre interior mai mult decat idealul de cinci procente. Acest lucru inseamnă că piciorul si glezna vor întampina greutaţi în stabilizarea corpului iar şocul nu este absorbit eficient.
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.html
In cazul in care curbura tălpii tale este adancă ai pronaţie insuficientă sau subpronaţie. Si in acest caz, partea exterioara a călcaiului face contact prima cu pamantul dar miscarea pe interior a piciorului se face la mai putin de patru procente. In consecinta, forţa impactului este concentrată pe o suprafaţă foarte mica a piciorului ,pe partea exterioara, si nu se distribuie eficient.
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-319-327-7727-0,00.html
Studiile efectuate arata că 50% dintre alergători au curburi normale, in timp ce 25% au arcuri inalte, iar restul de 25% au curburi joase. Cum iti dai însă seama ce inaltime are arcul tau? Cel mai simplu mod este „testul hârtiei umede ” . Vezi cum se face in inregistrarea de mai jos din emisiunea Ai grija de tine , invitati Andrei Rosu si Gabriel Solomon , doi alergatori experimentati.
http://www.youtube.com/watch?v=RmOZGdF5O-A
Un alt criteriu important pentru mine este greutatea pantofilor. Pe distante lungi simti diferenta intre niste incaltari de 300 de grame si unele de 185-220 de grame. Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este alegerea numarului potrivit. Eu imi cumpar pantofi pentru alergare cu un numar mai mare pentru ca in timpul alergarii picioarele se umfla. Anul acesta mi-am propus sa alerg pentru prima data un semimaraton ( 21,097 km). S per sa o pot face pe 17 mai la Semimaratonul International Bucuresti, intr-un timp decent. Va tin la curent :)!
Ce tip de incaltaminte e recomandata pentru mersul/alergatul pe banda? Multumesc!