Acum ceva vreme i-am citit lui Vladut povestea “Greierele si Furnica” iar copilul ma tot intreaba de atunci ” Mami dar noi ce o sa mancam cand o sa vina iarna? O sa murim de foame?” Desi parea ca explicatiile mele l-au linistit, intrebarea a revenit in forta in ultima perioada, de cand a venit in sfarsit iarna si din punct de vedere al temperaturilor nu doar calendaristic. Sincer, nu-i duceam dorul 🙂 dar acum ,daca tot a venit, sa vedem “ce mancam noi iarna”, vorba copilului :), astfel incat sa ne ajutam organismul.
Temperatura mediului ambiant influenteaza semnificativ aportul alimentar. Metabolismul celor care traiesc in tarile nordice, cu temperaturi scazute o buna parte din an ,cheltuieste mai multe calorii pentru a mentine constanta temperatura de 37 de grade ,normala pentru corpul uman. Nu doar cantitatea de alimente are variatii sezoniere ci si tipul de nutrienti din dieta. Gerul impune consumul unor produse mai concentrate in calorii ( proteine si grasimi de origine animala si vegetala) care sa-i permita organismului sa-si acopere nevoile energetice sporite. Iata cateva alimente pe care eu le includ frecvent in meniu atunci cand vine iarna:
1.SARDINELE SI PESTELE GRAS Contin acizi grasi omega 3 cu rol antiinflamator, vitamina D, calciu, seleniu, zinc ,iod cu rol benefic asupra metabolismului si de crestere a capacitatii de adaptare la frig. In plus sardinele au un risc mai mic de contaminare cu metale grele iar ,daca le mananci cu oase, beneficiezi de o doza mai mare de calciu. Poti opta intre cele proaspete, congelate, conserva in ulei sau sos tomat
2.SUCUL DE ROSII (BULIONUL SAU SOSUL) Este bogat in licopen , un antioxidant cu rol benefic pentru organism, protejeaza pielea de frig si creste absorbtia fierului din friptura, daca este asociat cu aceasta.
3.SUPA DE DOVLEAC Dovleacul, pasat cum trebuie si transformat in supa, fara prea multe adaosuri cremoase, ci doar bine condimentat, este o buna sursa de vitamine A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, minerale, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan si de fibre. Toate acestea ajuta la buna sanatate a ochilor, dar si a pielii, ne protejeaza de raceli si intaresc sistemul imunitar. Mai mult, supa de dovleac asigura si senzatia de satietate pe termen lung.
4.SUPA DE CARNE SI OASE hraneste corpul si il incalzeste. Poate fi preparata in cantitati mari si congelata in recipiente care sa fie usor de incalzit. Se prepara simplu, se fierbe carnea pana se desprinde de pe os, se elimina spuma si se adauga legume dupa gust ! Mie imi place supa de carne si oase pentru ca e o sursa buna de colagen, contribuie si la depasirea mai rapida a racelilor, fluidificand mucusul si ajutand in eliminarea lui.
5.GHIMBIRUL SI HREANUL. Au efecte asemanatoare , stimuleaza digestia, combat durerile articurale , stimuleaza imunitatea si iti dau senzatia de caldura. Ghimbirul poate fi folosit in ceaiuri calde, limonada, sucuri de fructe, dulciuri sau preparate din carne si peste. Hreanul este in general asociat cu carne sau muraturi….
- CEAPA SI USTUROIUL Au proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice si imbunatatesc circulatia.
- AVOCADO Contine grasimi sanatoase, ajuta la mentinerea unui nivel bun al colesterolului, regleaza hipertensiunea arteriala, mentine sanatatea sistemului cardiovascular. Este util pentru femeile insarcinate si datorita acidului folic furnizat (300 g avocado -aprox. 25% din doza recomandata zilnic)
- LEGUME CONGELATE Sunt o varianta sanatoasa pentru ca prin congelare se pastreaza calitatile nutritive ale legumelor proaspete cu exceptia vitaminei C care este distrusa prin incalzire. Chiar si muraturile in otet sau saramura sunt o varianta rezonabila pentru asigurarea dozei optime de legume iarna. Contin vitamina C si pot inlocui cu succes diverse garnituri.
- La categoria bauturi sanatoase si energizante va recomada INKA . Produsul recunoscut la nivel mondial este un bun substituent al cafelei, realizat din ingrediente naturale și păstrează aceeași rețetă dezvoltată de cercetătorii polonezi înca din anul 1971. Nu are cofeina, conservanti sau aditivi artificiali, contine un amestec de cereale, orz, secara, cicoare si sfecla de zahar. INKA e o sursa de fibre, vine cu doar 14 cal pe portie, poate fi consumata in orice moment al zilei si nu continue conservanti sau aditivi artificiali. Mie imi place sa o beau in a doua parte a zilei iar pe langa avantajele pe care le aduce organismului, apreciez si faptul ca poate fi preparata in foarte multe feluri, inclusiv cu ingrediente specifice iernii gen scortisoara,nucsoara,portocale. Pe www.bauturainka.ro gasiti retete pentru toate gusturile si anotimpurile. Va las mai jos cateva de sezon cu mentiunea ca preferata mea e ultima … dupa ce termin provocarea “FARA ZAHAR PANA LA CRACIUN” 🙂 !
Un strop de iuțeală:
- 100ml de Inka
- 80ml de pulpă de mango sau piure de mango (presată printr-o sită pentru a scăpa de structura fibroasă)
- 80ml de suc proaspăt de mere
- puţin ardei iute chili Inka cu portocale:
- 2 lingurițe de Inka
- 20ml lapte de soia + 30ml pentru spumare
- reducţie din portocală (miere, apă, coajă de portocală)
- 100ml de apă
- 6 lingurițe de miere
- 1 linguriță de sirop de agave
Un strop de savoare:
- 2 lingurițe de Inka
- 2 lingurițe de ulei de nucă de cocos
- 1 linguriţă de miere
- 1/3 linguriță de scorțișoară și puţin pentru presărare
- 1/4 pahar de lapte de migdale
O iarna blanda va doresc!
Buna, Carmen! Te-ai gandit vreodata sa faci un program si pentru cei care vor sa se ingrase intr-o maniera sanatoasa? Stiu ca pentru multi poate parea o prostie, dar crede-ma ca sunt la fel de multi si cei care si-ar dori sa ia in greutate precum cei care vor sa slabeasca. Doar ca nu inteleg din ce motiv, ei nu sunt deloc bagati in seama, ca si cand nu ar avea probleme, pe principiul: ” zi merci ca poti sa mananci ce vrei…”. Doar ca uneori iti doresti si sa stea hainele bine pe tine, nu doar sa mananci. Sper sa iei in seama dorinta mea. E suficient sa dai un search pe google cu ” vreau sa ma ingras”, o sa gasesti mii de discutii pe forumuri cu persoana care chiar isi doresc ceva kilograme in plus… merci!
eela5l
20gzy7