Mi-am propus ca de Craciunul acesta sa reabilitez sarmaua care a fost nedreptatita de-a lungul timpului si bagata in categoria bunatatilor de sarbatori daunatoare pentru silueta . Nu e chiar asa!. DACA nu contin foarte multa grasime si nu le mancati cu paine, sarmalele reprezinta o masa corecta si nepericuloasa pentru cei care vor sa-si mentina greutatea. Doua sarmale ( aprox.100g) din carne slaba de porc (sau combinata ,porc cu vita) au intre 150-200 calorii. Deci, liber la sarmale cu conditiile de mai sus si evident cu grija la cantitati. Va las mai jos o discutie cu chef Scarlatescu despre sarmale, retete ,cure de slabire si o poezie foarte simpatica a lui Pastorel Teodoreanu , Oda Sarmalei,care se potriveste foarte bine 😉
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.
Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!
[…] Link: http://www.carmen-bruma.ro/reabilitarea-sarmalei/ […]