CE ANALIZE TREBUIE SA-TI FACI DUPA 40 DE ANI

2
17081

 

Intr-o lume ideala fiecare dintre noi ar trebui sa-si faca analizele medicale generale in fiecare an daca nu apar alte indicatii sau probleme care sa impuna o frecventa mai mare. Dupa varsta de 40 de ani exista cateva investigatii pe care e necesar sa le faci pentru a depista din timp eventuala aparitie a unor boli grave.

In cazul barbatilor este indicat ca dupa varsta de 40 de ani , pe langa analizele de rutina, sa se efectueze:

-test pentru depistarea cancerului de prostata

-test pentru depistarea cancerului testicular

-test pentru depistarea glaucomului

-testarea auzului

-verificarea tiroidei

-colonoscopie

La femeile care au trecut de 40 de ani sunt recomandate urmatoarele investigatii:

-mamografia

-colonoscopia

-test pentru depistarea osteoporozei

-control oftalmologic

-verificarea tiroidei

Potrivit statisticilor, cancerul de san ramane principala cauza de deces in randul femeilor la nivel global. Potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania mortalitatea cauzata de cancerul de san este de 36%, 7000 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de san, acest tip de cancer fiind si principala cauză de mortalitate la femei.

In special dupa varsta de 40 de ani, mamografia este investigatia cea mai sigura, care poate detecta semnele primare ale cancerului de san. Pentru ca femeia este in centrul universului, Medicum aduce in Romania cea mai revolutionara tehnologie in materie de mamografie: mamograful Pristina GE cu substanta de contrast.

Iata care sunt principalele beneficii ale mamografiei cu substanta de contrast, raportat la celelalte tipuri de investigantii (mamografie digitala, mamografia cu tomosinteza, IRM mamar etc.):

  1. Ofera un diagnostic rapid si precis al cancerului mamar,mai ales in sanul dens.
  2. Transeaza diagnosticul de benignitate sau  malignitate in cazul leziunilor discordante mamo/eco(US) care sunt leziuni mamare benigne dar cu risc crescut de malignizare si care au un aspect imagistic fals pozitiv ,in cele doua metode.
  3. Vizibilitatea mai buna obtinuta la mamografia cu contrast(CESM), comparativ cu IRM-ul, datorita evidentierii mai clare a celulor tumorale, chiar si a celor cu o vascularizatie saraca
  4. Acuratetea imaginii, datorata faptului ca la mamografie nu exista artefacte de miscare care pot fi intalnite la examinarea IRM, sanul fiind comprimat si mentinut intr-o pozitie fixa cca 20 secunde.
  5. Rezolutia spatiala sau puterea de detaliu a acestui tip de mamografie este de 10 ori mai mare decat rezolutia spatiala a IRM-ului!
  6. Detectarea cancerelor secundare intramamare atinge un procent de 96% ,fiind similara cu cea a IRM-ului.
  7. Are mai putine rezultate fals positive comparativ cu IRM-ul.
  8. Pune diagnosticul in recidivele cancerului mamar dupa tratamente de tip chimioterapie sau tratament chirurgical
  9. Se poate efectua si bilateral,ca orice mamografie digitala obisnuita.
  10. Urmareste evolutia tumorala sub tratament chimio si radioterapie.
  11. Nu este influentata de fazele ciclului menstrual.

Exista mitul ca mamografia iradiaza.

Desi exista o crestere mica a dozei de iradiere fata de mamografia digitala, in timpul examinarii mamografice cu contrast vor fi efectuate doua expuneri, pe o singura compresie a sanului, cu energii  diferite, respectiv: energii joase, utilizate intr-o mamografie clasica si energii inalte, utilizate pentru evidentierea doar a substantei de contrast din vasele tumorale.

Aceasta expunere bifazica  din timpul mamografiei cu substanta de contrast, va creste doza de iradiere a tesutului glandular cu doar 20% fata de doza primita la o mamografie digitala clasica, ce presupune o singura expunere. Cu alte cuvinte, doza de iradiere a sanului in expunerea  din faza a doua, respectiv aceea care utilizeaza  energiile  inalte, va fi cu 80% mai mica comparativ cu doza absorbita de fiecare san in parte intr-o expunere digitala clasica.

Acest tip de investigatie este neplacuta sau dureroasa?

Creat de cercetatori femei pentru femei, mamograful Pristina GE a fost prevazut cu un mecanism de autocontrol in compresia sanului. Compresia se executa de catre pacienta, dupa pozitionarea sanului de catre tehnicianul radiolog, cu ajutorul unui dispozitiv wireless,pe care pacienta il tine in mana libera, oferint astfel un grad sporit de confort in timpul examenului mamografic, ceea ce ajuta la reducerea durerii si a anxietatii pacientei. Caracteristicile ergonomice au fost concepute special pentru ca aparatul sa fie cat mai confortabil. Toate partile  ce vin in contact direct cu sanul, sunt rotunjite bland. Sistemul dispune de cotiere confortabile, care relaxeaza muschii pectorali pentru a simplifica pozitionarea, compresia si achizitia imaginii.

Care este durata de efectuarea a examinarii si durata de raspuns?

Durata examenului mamografic cu substanta de contrast  va fi de maxim 10 min, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei in urmatoarele 10 min!

Metoda este considerate ca o alternativa, mult mai ieftina si mai rapida a examenului IRM mamar cu substanta de contrast, avand o sensibilitate similara acestei metode-de 93,6% si un indice de predictibilitate de 100%.

Datorita acestor avantaje si a gradului de predictibilitate a diagnosticului, mamografia cu substanta de contrast reuseste, de cele mai multe ori , sa evite dignosticarea prin punctie biopsie mamara!

Iar daca va intrebati unde gasiti acest tip de aparat, am vesti bune.

Clinica Medicum lansează în cadrul “EQUILIBRIUM” proiect pentru sănătatea femeilor, mamograful Pristina GE cu substanta de contrast, ultima tehnologie pentru investigarea cancerului de sân.

Adevărata dragoste începe cu tine! Mergeti la control!

 

 

 

2 COMENTARI

  1. Carmen,colonoscopia are Indikator dupa 50 de ani. Controlul de Screening standard. Doar in cazul in care parintii,Sau bunul din parintii a avut cancer (de Colon,mamar…etc)
    exista indicatie cu 5 ani inainte de varsta la care parintele a avut cancer. Si oricum e mai bine sa previi,chiar daca primeste o iradiere,decat sa ajungi sa tratezi. Dar,daca ramanem la Kontrolliert ginecologice 1-2 ori pe an,stomatologice 1xan,La oftamolog la fel….tine de educatie sa nu stai sa astepti…da…Si cele mai importante sunt si analizele de sange de 2 x pe an ptr prevenirea bolilor Cardio vaskuläre. Du aber,dislipidemii. Incidenta lor e muuult mai mare.
    Asa ca mai bine prevenim decat sa ajunge sa tratam orice boala.
    Preventie,preventie…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here