- NU PLECA LA CUMPARATURI CU STOMACUL GOLl! Vei fi tentat/a sa pui in cos tot felul de alimente daunatoare pe care nu le-ai fi cumparat daca mancai inainte de a pleca de acasa. E mai sigur sa eviti ispitele decat sa incerci sa le rezisti asa ca nu te duce sa te plimbi, de curiozitate doar :), pe la raionul cu dulciuri sau alte rontaieli periculoase.
- Citeste etichetele! Chiar daca ti se pare ca trebuie sa faci o facultate de chimie ca sa intelegi ce scrie , nu e chiar asa. Pentru inceput, urmareste ordinea in care sunt trecute ingredientele. Ele sunt enumerate in ordinea descrescatoare din punct de vedere al cantitatii. De exemplu, daca pe ambalaj scrie PAINE DE SECARA iar cand te uiti la ingrediente observi ca faina de secara este la jumatatea sau, finalul listei de ingrediente atunci inseamna ca nu prea e paine de secara. Mai degraba paine alba de grau cu un strop de secara…
- Exista cateva denumiri care te pot induce in eroare cum sunt: “LIGHT”, “DIET” sau “FARA COLESTEROL” “GLUTEN FREE”
LIGHT poate sa insemne mai multe lucruri. Un produs pe care scrie LIGHT poate sa aiba mai putina grasime dar continutul de zahar sa fie la fel sau marit sau poate sa aiba mai putin zahar dar grasime sa existe in continuare.
DIET- inseamna produs pentru diabetici in care zaharul a fost inlocuit cu fructoza sau alt indulcitor cu absorbtie mai lenta insa continutul caloric ramane acelasi deci ingrasa la fel de tare.
GLUTEN FREE- este inscriptia pentru alimentele fara gluten destinate persoanelor care sufera de celiachie sau sensibilitate la gluten. Aceste produse au acelasi continut caloric si numar de e-uri ca si cele conventionale ( sau chiar mai mare cateodata).
FARA COLESTEROL- Daca gasiti aceasta inscriptie pe o sticla de ulei vegetal e o manipulare. Colesterolul exista doar in grasimea de origine animala, deci e normal ca un ulei vegetal sa nu aiba colesterol. E ca si cum ar scrie pe o sticla de apa “fara cofeina”
- Cumparati laptele in cutii de carton si uleiul in sticle inchise la culoare. Asta din cauza ca lumina faciliteaza pierderea de vitamine si rancezirea (oxidarea)
- Cumparati legumele si fructele in stadii de coacere diferite! Cele bine coapte vor fi mancate primele iar cele mai verzi vor putea fi pastrate mai multe zile astfel incat sa se coaca intre timp. Un suc indicat in aceasta perioada contine o combinatie de legume si fructe de sezon. Eu il prepar cu ajutorul storcatorului prin presare la rece Kuvings C9500 . Contine urmatoarele ingrediente:
1 morcov mediu
1 radacina de patrunjel
200 g sfecla rosie
1 mar verde
Se monteaza sita pentru suc, se spala si se curata ingredientele (sfecla, morcovul si radacina de patrunjel) apoi se introduc pe rand in storcator. Sucul rezultat se consuma imediat.
Detalii despre Storcatorul cu presare la rece de la C9500 Kuvings AICI
Ai mare dreptate, atunci cand pleci la cumparaturi cu stomacul gol iti umpli cosul crezand ca le poti savura pe toate. Mai bine saturat…sa nu arunci banii de pomana.