5 alimente pentru vreme geroasa

0
8564

Temperatura mediului ambiant influenteaza semnificativ aportul alimentar. Metabolismul celor care traiesc in tarile nordice, cu temperaturi scazute o buna parte din an ,cheltuieste mai multe calorii pentru a mentine constanta temperatura de 37 de grade ,normala pentru corpul uman. Nu doar cantitatea de alimente are variatii sezoniere ci si tipul de nutrienti din dieta. Gerul impune consumul unor produse mai concentrate in calorii ( proteine si grasimi de origine animala si vegetala) care sa-i permita organismului sa-si acopere nevoile energetice sporite. Iata cateva alimente pe care trebuie sa le includeti in alimentatie atunci afara e ger:

1.MUSCHIUL SAU PULPA DE PORC. In pofida PR-ului  foarte prost de care porcul a avut parte, anumite parti din el ( muschiul, pulpa) sunt chiar mai bune (sigure)  decat puiul sau curcanul. Carnea de porc contine toti aminoacizii esentiali cu rol in formarea anticorpilor, reglarea metabolismului si functionarea optima a sistemului nervos, fier, zinc , seleniu , vitamine din grupul B , vitamine si minerale implicate in stimularea sistemului imunitar si mentinerea tonusului fizic si pshic

  1. SARDINELE Contin acizi grasi omega 3 cu rol antiinflamator, vitamina D, calciu, seleniu, zinc ,iod cu rol benefic asupra metabolismului si de crestere a capacitatii de adaptare la frig. In plus sardinele au un risc mai mic de contaminare cu metale grele iar ,daca le mananci cu oase, beneficiezi de o doza mai mare de calciu. Poti opta intre cele proaspete, congelate, conserva in ulei sau sos tomat
  2. SUCUL DE ROSII (BULIONUL SAU SOSUL) Este bogat in licopen , un antioxidant cu rol benefic pentru organism, protejeaza pielea de frig si creste absorbtia fierului din friptura, daca este asociat cu aceasta.
  3. SUPA DE DOVLEAC Dovleacul, pasat cum trebuie si transformat in supa, fara prea multe adaosuri cremoase, ci doar bine condimentat, este o buna sursa de vitamine A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, minerale, calciu, potasiu, seleniu, fier, mangan si de fibre. Toate acestea ajuta la buna sanatate a ochilor, dar si a pielii, ne protejeaza de raceli si intaresc sistemul imunitar. Mai mult, supa de dovleac asigura si senzatia de satietate pe termen lung.
  4. SMOOTHIE ANTIFREEZE o combinatie bogata in vitamine, minerale si grasimi de origine vegetala care sa ajute organismul sa se mentina hidratat si in forma. Eu il prepar cu ajutorul storcatorului prin presare la rece KUVINGS  care, datorita vitezei reduse de doar 60 rotatii per minut, pastreaza toti nutrientii si vitaminele din ingredientele folosite. Iata reteta

– 1 avocado

– 1 banana

– 100 ml lapte de migdale ( pregatit tot cu ajutorul presei la rece Kuvings VEZI CUM SE PREPARA AICI

– 50 g fructe de padure congelate

– radacina de ghimbir (2-3 cm sau dupa gust)

Se echipeaza aparatul cu sita pentru smoothie, se spala si se curata ingredientele si se introduc pe rand in storcator. Laptele de migdale se adauga la sfarsit in pahar si se amesteca .

Detalii despre Kuvings AICICB_001 (6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here